Европейските процеси, кризата на либералните елити, острите изявления на Ердоган във все по-голяма степен превръщат националистите от "крайнодесни", "популисти", дори "фашисти" (както ги назовават либерални експерти и политици), в представители на мейнстрийма, на водеща европейска тенденция. Това се посочва в анализ на института „Иван Хаджийски”, цитиран от БТА.

Според него президентските избори в България се оказаха повратен момент за цялата политическа система, политическата ситуация е нова, свързана е с масово обществено желание за промяна и завръщане към темата за защита на националното. По този начин България се е вписала в световната и европейска тенденция на масово отхвърляне на политическото статукво, на традиционните политици и либералните послания.

Анализаторите виждат сериозен популистки и националистически потенциал с дългосрочен хоризонт. В комбинация с това Патриотичният фронт може да претендира да бъде „по-доброто лице” на досегашното управление, тъй като не е имал министерски кресла, припомнят от института.

Те посочват и конкретните рискове от възхода на национализма у нас (определен като „игра с огъня”): етническо напрежение, „мажоритарен популизъм”, „конституционен екстремизъм”, „законодателни импровизации”.

В анализа се отбелязва опита на ГЕРБ да повтори сценария от 2013 г. – временно оттегляне, несигурност и търсене на подкрепа след това. „Въпросът е доколко вторият дубъл ще се случи в една доста по-различна вътрешна и международна обстановка”, пишат авторите на анализа.

Според тях президентските избори показват, че БСП може да получи голяма подкрепа с правилните кандидати и послания, но сега въпросът е социалистите да не се окажат за пореден път в ситуация всички да се обърнат срещу тях.