В БСП няма критерии за водачите на листи – до момента водачите не направиха нищо, освен да забогатеят. Това заяви в предаването „Тази сутрин” бившият функционер на АБВ Нидал Алгафари, който се върна към БСП, разочарован от формацията на президента Георги Първанов, а сега напусна и партийната си организация в левицата.

Той призова неговата оставка да бъде приета като „пример как се прави” от партийните функционери. „По-голямата част от областните ръководители, Изпълнителното бюро като цяло – те са многомандатни и се самоизбират – хора като Димитър Дъбов, Евгени Узунов. Или такива като Румен Овчаров, които се оттеглят, но продължават да дърпат конци”, посочи Алгафари.

По думите му, Димитър Дъбов „сам избира лидер на БСП”, а влиянието му се дължи на връзките му във „финансови кръгове и вътрешнопартийни кръгове”. „Всеки апаратчик е зависим от него – той избира председателя на партията. И Миков той го избра”, посочи Нидал Алгафари.

По думите му, по подобен принцип се редят и листите на БСП и се посочват водачите им по региони. „Когато някой почнат да не го искат, го местят някъде другаде – търсят им места за водачи, за да са гарантирани – както стана с Кристиан Вигенин в Благоевград”, посочи партийният член в оставка, припомняйки недоволството срещу кандидатурата на бившия външен министър в Благоевград.

„Ако се махне Дъбов, ще се намерят хора, които да свършат работа. Не може да стоиш в един хотел в Пловдив и да ядеш баници по цял ден и да твърдиш, че правиш кампания”, продължи Нидал Алгафари с критиките към зам-председателя на БСП.

Той отрече неговите ходове между БСП и АБВ да са партийно номадство. „Аз не виждам някакво голямо номадство. Георги Първанов беше председател на БСП много дълго време. Имаше идея, че АБВ ще обедини хората, които са в периферията на БСП и са разочаровани. Оказа се, че няма да се случи – каквото става в БСП, се клонира и в АБВ”, посочи Нидал Алгафари и допълни, че Георги Първанов е поставил Дъбов на това място.

Без да назовава имена, той разкри още, че някои кандидат-депутати от БСП наричат електората си „вмирисани” и не искат да ходят при гражданите, защото „ще си изцапат обувките”.

Накрая Нидал Алгафари коментира и консултациите за формирането на новата власт. „Ако БСП се съгласи да управлява с ГЕРБ, ще се обезличи – ще даде на ДПС правото на опозиционност и оттам ДПС ще си дърпа конците”, прогнозира той.