В движение АБВ може да се работи само по една кауза – Георги Първанов. Това заяви в студиото на „Лице в лице” пиар специалистът Нидал Алгафари, който преди дни напусна проекта на президента Георги Първанов.

Самият президент (2002 г. – 2012 г.) заяви на 14 февруари, че няма да коментира раздялата, защото тя била свързана с „експертното осигуряване на АБВ”.

Алгафари заяви, че в началото само е искал да подкрепи листата, водена от Ивайло Калфин, но след това разбрал, че около нея се изгражда щаб и имал желанието да реализира там някои свои каузи, които не можели да намерят изява в БСП. След това обаче му станало ясно, че основната цел е да се активизира присъствието на бившия държавен глава на политическата сцена.

Това се отразявало и при сългасуването на позиции по различни въпроси: „Някъде в някакъв кръг се вземат решения за нещо си, събираме се щаба, идва Прванов, казва „първо, второ, трето” и няма дискусии”.

Според Алгафари, членовете на движението са се оказали в „шизофренно положение”, след като единствен Георги Първанов се обявил против идеята да напуснат БСП. Пиар експертът така и не получил отговор защо президентът се въздържа от тази стъпка, но предположи, че вероятно принадлежността към Столетницата се разглежда от него като вид застраховка.

Алгафари беше категоричен, че шансовете за успех на АБВ са вече в минало време, защото движението не е избрало по-радикална реторика и се е затворило в атаките срещу Сергей Станишев и жена му Моника. „Тя е много силна. Мога да кажа, че Станишев се крепи на този пост благодарение на нея”, в същото време посочи той.

Според него АБВ в момента няма идеология. „Белене, та Белене, само с едно Белене не става – където и да отидем, говорим само за Белене”, категоричен беше Нидал Алгафари. По думите му хората говорят за липсата на справедливост, изчезването на младитве хора, безработицата и липсата на достъп до медицински грижи – енергетиката (и Втора атомна) е твърде неясна тема за потенциалните гласоподаватели.

АБВ не е вредна за БСП

Нидал Алгафари остана верен на основната теза на президентското движение, че рестартът не застрашава БСП, а може да има оздравителен ефект върху левицата.

Пиар спецът посочи, че той е автор на това съждение. По думите му АБВ така или иначе не може да „издърпа” повече от 1.5-3% от твърдия електорат на Столетницата, но има възможност да привлече към ПЕС част от вота в „голямата периферия”.

А сега какво?

„Първо трябва да се извиня на себе си за тази простотия, че отидох в АБВ”, каза Алгафари. По думите му самият Първанов го призовал „да се стегне” и „да се върне в редиците”. Бившият силов министър Румен Петков пък смятал, че колкото напускането е грешка, толкова и президентът не е бил прав да включва Алгафари само в „експертното осигуряване”.

Някогашният режисьор на „Ку-Ку” призна, че Първанов в миналото го е „предавал безобразно” цели 3 пъти – във връзка с националната телевизия; по време на втората си кандидат-президентска кампания и по личен повод, свързан с досиетата и бащата на живеещия у нас сириец.

Алгафари посочи, че все още е член на БСП, но сега чака оферти от политически сили, които биха желали да работят с него.

Той се изказа ласкаво и за двете основни партии в НС. По думите му етническата заигравка на БСП с ДПС е „много тънка и много красива игра” от пиар гледна точка, а ГЕРБ стоят добре в опозиция и имат по-добри шансове за евровота.