Нараства броят на привържениците на здравния министър д-р Петър Москов и на социалния Ивайло Калфин, но в същото време и противниците им стават все повече. Това показват резултатите от проучване на „Алфа Рисърч”, като от социологическата агенция отбелязват, че това е изключително интересна и рядко срещата тенденция.

Според проучването, регионалният министър Лиляна Павлова се откъсва като лидер в класацията на най-успешните министри с 30.7% положителни и само 3.8% отрицателни оценки.

Одобрението за дейността на д-р Петър Москов също нараства спрямо април (от 24.3% до 27.8%), но интензивно се увеличават и критиците му (от 10.5% през април до 16.1% през юни). Той си навлече гнева на лекарите в няколко болници и диспансери заради концепцията му за сливане на лечебни заведения. Разделянето на здравните услуги на отделни пакети пък притесни някои пациенти.

Снимка: БГНЕС

Москов до неотдавна имаше много висок личен рейтинг (по-добър даже от този на премиера Борисов) заради мерките за ограничаване на нападенията срещу спешни медицински екипи.

Аналогична е тенденцията в мнението за работата на социалния министър Ивайло Калфин (нарастване на положителните оценки от 19.7% до 25% и на отрицателните от 9.1% до 11.7%). Пенсионната реформа и съпровождащите я протести се превърнаха в аргумент за неговите критици.

От министрите най-висок рейтинг има Лиляна Павлова, а най-нисък - Вежди Рашидов.

Снимка: bTV

Най-неодобрявани в правителството са образователният министър Тодор Танев и икономическият Божидар Лукарски. Много рязък е спадът в оценката за културният министър Вежди Рашидов, който има по-високо одобрение от Лукарски, но само Танев има повече противници от него.

Притесненията около повишението на цените на тока понижават рейтинга и на енергийния министър Теменужка Петкова.

Снимка: bTV

С 33% рейтинг, Бойко Борисов продължава да е най-харесваният политик в страната, отбелязват от „Алфа Рисърч”.

Институционално

Макар хората да харесват своя министър-председател, правителството му бележи лек спад спрямо април и вече се ползва с едва 20% одобрение при 41% неодобрение.

Парламентът продължава да е институцията с най-нисък рейтинг (10% доверие срещу 52% недоверие). Малко по-високо, но също преобладаващо негативно е и отношението към неговия председател Цецка Цачева (16% доверие срещу 43% недоверие).

Президентът Росен Плевнелиев запазва позициите си от преди два месеца: 24% одобрение срещу 37% неодобрение.

Неизменно силно негативно е отношението към институциите на съдебната власт, БНБ, полицията и армията.

Ако гласувахме днес...

На национално равнище ГЕРБ запазва доминиращата си лидерска позиция (21.9%), но бележи плавен спад спрямо началото на мандата, посочват социолозите.

БСП остава втора политическа сила и дори леко подобрява позициите си (11.5% ), но все така е на минимална преднина пред ДПС (7.3%), което като правило мобилизира рязко избиратели непосредствено преди избори.

Снимка: bTV

Лек отлив се наблюдава и в Реформаторския блок. Тактиката на „подкрепа и критика“ се оказва успешна за ПФ и АБВ – те леко подобряват позициите си – съответно на 5.7% и 3.5%.

Реформаторският блок, към чиито министри имаше най-много атаки през последните месеци, запазват вота си от 5.7% . В ляво, подкрепа между 1% и 2% регистрира и формацията на Т.Дончева – Движение 21.

За референдума

Малко над половината от българските граждани (55%) са на мнение, че инициираният от Президента референдум за изборните правила има важно значение и може да окаже реален ефект върху начина, по който избираме своите представители на различни равнища на властта.

Според „Алфа Рисърч” начинът, по който ще се проведе кампанията, ще е решаващ за това дали допитването ще бъде успешно.

„Добре известните изборни практики, придружаващи местния вот - компромати, черен ПР, контролиран вот - могат да откажат мнозина граждани да гласуват и така да затвърдят статуквото”, посочват авторите на изследването.