Актуализирането на бюджета е една от стъпките, която ще спаси страната от изпадането в рецесия. Такава позиция зае Дора Янкова от Коалиция за България в студиото на „тази сутрин.” В дебат с ГЕРБ часове преди гласуването на второ четене на промените за закона за парите на държавата, Янкова посочи, че заедно с плана Орешарски ремонта на бюджета е изход от евентуална икономическа криза и начин да се поправи философията на бившия финансов министър Симеон Дянков.

„Ние ще актуализираме бюджет с философията на Дянков, бюджет за който дори ГЕРБ казаха, че е подход, който не е довел до нищо добро. Има безработица, замразени доходи – бюджет с голяма несигурност в приходите и в който е заложен близо 2 на сто растеж”, посочи аргументите представителят на БСП.

По думите й служебният кабинет е ревизирал прогнозата за растеж на 1% и това сваля драстично приходната част.
„Приходната част за нас е изпълнима, ако кабинетът си свърши работата”, беше позицията на Менда Стоянова от ГЕРБ. Според нея проблемът е в събираемостта на акцизите, а бюджетът на Дянков е бил подценен в приходната част.

„Смятам, че ако агенциите работят - приходната част е изпълнима и не се налага увеличаване на дефицита”, добави Стоянова с намека, че управляващите може да поискат да харчат евентуално преизпълнение за свои нужди.
Дора Янкова заяви, че не й се вярва президентът да наложи вето върху промените в бюджета. Според нея той трябва да се вслуша в думите на служебния кабинет, които представителят на БСП определи като „неговото правителство”. „Ако иска да е говорител на извънпарламентарните партии ще го направи и се надявам, ако на нас не вярва, то да чуе служебния кабинет”.

От ГЕРБ добавиха, че от 103 млн. лв. за разплащане с бизнеса, 286 млн. които ще бъдат заложени като допълнителни разходи ще отидат в Министерство на отбраната и МВР. „Това не е плащане с бизнеса. Щом има толкова малко не платени задължения, значи държавата е платила”, коментира Менда Стоянова и добави, че явно новото правителство допълнително дава пари на тези министерства.

Позицията на партията мандатоносител беше, че премиерът Пламен Орешарски може да напрегне институциите с приходната част, но въпреки това няма растеж. Янкова отново посочи какво се ревизира в бюджета - намиране на резерви за социална политика (4 г. бяха замразени доходи и пенсии), разплащането с бизнеса и запазване на параметрите на безработицата.

Относно предстоящото гласувана на депутатската ваканция, от БСП заявиха, че вероятно ще се почива седмица – две, тъй като комисиите ще работят и ще гледат закони.