„Ако интересът на нашата страна е запазването на повечето болници, аз ще отстоявам това, което съсловията и пациентите искат”. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева пред БНР по повод утрешното обсъждане на Проекта за национална здравна стратегия.

Тя обясни, че това не е окончателният вариант на стратегията – той ще стане такъв, след като бъде обсъден с всички страни и бъдат нанесени всички корекции и допълнения. Това, което тя ще отстоява в проекта, е частта, която е обсъждана вече с Брюксел и което е оперативно изискване на Еврокомисията - преструктурирането на лечебните заведения.

„Аз очаквам да има от страна на представителите на лечебните заведения разбиране по този въпрос иначе просто в тази част няма да получим финансиране”, допълни здравният министър.

Според нея в стратегията е дадена възможност за доусъвършенстване и свързване на различните компоненти на здравната система и подобряването на работата й. Сериозен ресурс е предвиден за подобряване на спешната помощ, като в момента вече има създадена група, която работи по стратегията за укрепване, преструктуриране и работа с кадрите в спешната помощ.

За подкупите в болниците, Андреева каза, че е притеснена от думата подкуп, "защото част от тази сума не е нещо, взето под масата, а са част от допълнителните плащания, които се правят в лечебните заведения".

„Не зная по какъв начин се стига до там да се заяви каква е сумата от т.нар. сив сектор в здравеопазването. Много лечебни заведения създадоха добри практики, като регламентираха част от плащанията и ги изведоха на светло. В стратегията се дава възможност не толкова да се запълват пробойни, колкото да се доусъвършенства и да се свържат различните части от нашето здравеопазване и то да бъде малко по-добро. Сериозен ресурс ще отиде в Спешната помощ”, заяви здравният министър.

"В момента ситуацията в нашето здравеопазване е доста критична от гледна точка на доверието", категорична е Андреева.