Ако Алеко Константинов се беше събудил днес, щеше да бъде потресен, че днешните управляващи правят изборите по по-арогантен начин, отколкото в края на 19 в., когато пише за Бай Ганьо. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира изборите за президент и местна власт в края на миналата година. Бившият премиер е на конференция на Столетницата във Варна.

Председателят на Европейската партия на социалистите допълни, че в момента се готви цялостна система за обучение на изборния им актив, за да бъдат обучени и правно мотивирани в борбата с „мутренски подход”, в който са се превърнали изборите в България.

Станишев изрази готовност да работи със съперника си за лидерския пост в БСП Георги Първанов. По думите му в партията има място за всеки, който е готов да се бори за свалянето от власт на ГЕРБ.

Бившият премиер добави, че отказът на страната ни от проекта АЕЦ „Белене” ще се отрази тежко на обикновените граждани. Според него след години сметките за ток и парно ще са по-големи от заплатите и пенсиите. Той допълни, че партията му търси съюзници за провеждане на референдум дали да се строи атомната централа. Станишев каза още, че отказът на „Атака” за искания вот на недоверие не е пречка да има дебати по въпроса за АЕЦ „Белене”.