В НС депутатите приеха на първо четене промени в Закона за акциза и данъчните складове на първо четене, с които специфичният акциз на цигарите се увеличава от 70 на 101 лв. за 1000 къса.

Така от Нова година евтините цигари ще поскъпнат повече в сравнение с по-скъпите. Увеличението на средния клас цигари ще е с около 15 ст., на скъпия - с 10 ст.

С промените се връща старият механизъм за увеличаване на акциза.  Той ще се вдига плавно, за да достигне минималните нива на облагане за Европейския съюз до 1 януари 2018 г.

Средно с около 25-27% ще се увеличат цените на цигарите. Това коментира пред журналисти председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ.

За да се намали административната тежест при лицензирането и при регистрационните режими е предложено да отпадне предоставянето пред митническата администрация на удостоверения за наличие или за липса на данъчни задължения и на задължения за осигурителни вноски. Информацията ще се получава по служебен ред от Националната агенция за приходите.

БСП се обявиха „против” промените, а от ДПС обявиха, че ще се въздържат. От Реформаторския блок заявиха, че ще направят предложения между първо и второ четене.