Един от доайените на българската политика - почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, става на 60 години. Обикновено неговите рождени дни са съпроводени с пищни тържества, височайши гости и скъпи дарове.

За разлика от предишни рождени дни, този път в централата на ДПС няма да има официална част. Тържеството ще се състои само в дома на политика, така наречените „сараи на Доган” – от 20.00 часа.

Със сигурност на празненството ще пее Есил Дюран, която е една от любимите певици на почетния партиен лидер. Гостите ще бъдат депутатите от ДПС, представители на местни структури на партията, близки и приятели на Доган. Ще присъстват и децата му, а майка му ще отбележи празника в родната къща на политика в село Дръндар.

Един от подаръците към дългогодишния председател на ДПС вече е ясен - кавказка очварка на име Кубрат от варненската организация на партията.

Метаморфозите на Доган

Лидер или диктатор - какво крие досието на политика и защо само той може да си позволи лукса да не говори и да не дава обяснения? Според Тома Биков, автор на книгата "Досието на Доган", почетният лидер на ДПС е „човек с големи политически качества и интуиция, готов на всичко, за да постига целите си от най-ранна детска възраст”.

„Той обича да става късно – към 12-13 часа, така съм чувал. Служи изключително вярно на Държавна сигурност от 1974 г. Суетата и грандоманията – това е неговата слабост. ДС го подслушват докато е агент – в един свой телефонен разговор той казва - един ден аз ще бъда професор в Америка, един час от времето ми ще струва милиони долари. Това става 1983-84 г. - оказва се долу-горе прав”, казва Биков.

По думите му Ахмед Доган е продукт на времето – образ на българския преход. „Ако не беше той, щеше да е някой друг. Той работи със страх, той е макиавелист – по-добре е да се страхуват от теб, отколкото да те обичат, защото любовта отминава, а страхът остава. Властта обаче става самоцел при тоя тип политици”.