Няма пришълци, няма незаконно регистрирани, няма доведени роми в кв. „Кремиковци” в Гърмен. Това каза Ахмед Башев, бивш кмет на с. Гърмен и настоящ кандидат от листата на ДПС, в предаването „Лице в лице” по bTV.

По думите на Башев бившият и покоен кмет на Гърмен Иван Донков е докарал ромите в кв. „Кремиковци” още през 1940 година. 20-години по-късно е докарал още няколко фамилии и през 1960 година кварталът вече се е оформил като гето. „Това е за да може Гърмен да стане общински център”, поясни Башев.

На въпрос как се е увеличила бройката роми в квартала, бившият кмет Ахмед Башев каза, че това се дължи на раждаемостта при ромите.

„По-късно поземлената комисия предостави въпросната земя на община Гърмен като населено място извън регулация, тя го е дала за циганите да живеят там”, обясни Башев.

Башев твърди, че земята е разпродадена на търг. „Лъжа е, че сме им подарили тази земя. Те се явиха на търг да си закупят парцелите”, каза депутатът от ДПС. По думите му търгът е бил публичен и всеки, който е искал, е можел да се яви на него.

„Ние продаваме земята по 1.50 лева. Това е 10 пъти повече от нормалната цена за един декар”, поясни още Башев. По негови сметки един имот в кв. „Кремиковци” възлиза между 700 и 1500 лева в зависимост от размерите му.

„Циганите са подали заявление, че имат незаконна къща. Моите служители са разписали тези документи, като след това им е издадено удостоверение за търпимост”, обясни още Башев. По думите на депутатът от ДПС той никога не се е разписвал под тези удостоверения, защото не било негова работа.

Всички гласове за ГЕРБ

На последните избори всички гласове на циганите бяха за ГЕРБ, нека не се спекулира. Това каза Ахмед Башев по повод предположенията, че ромите в Гърмен са организирани да гласуват.

„На последните избори кв. „Кремиковци” гласува за ГЕРБ – 338 за тях, а за ДПС – 80”, поясни още Башев.

Ахмед Башев обеща, че ако отново бъде избран за кмет на с. Гърмен ще сведе кражбите до минимум. „С авторитет, с респект, с уважение към всички в рамките на закона”, каза Башев.