Мислех, че времената, в които децата бяха наказвани за цял живот заради своите родители и принуждавани да се отказват от тях, отдавна са отминали. Аз съм на 41 години и имам лична и професионална биография, от която не се срамувам. Ако някой има желанието да ме съди, нека да бъда съдена за собствените ми действия.

Това пише съдия Аглика Адамова в изявление до медиите. Магистратът от Административен съд – София-град (АССГ) се спрягаше за заместник на Христо Иванов, като веднага последваха атаки срещу нея заради баща й – ректорът на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов, познат покрай скандала със съдебния лобист Красьо Черния.

По думите на съдия Адамова, родителите й са се разделили още по времето, когато тя е била в първи клас и по лични причини почти не поддържа връзка с баща си. Тя е категорична, че той няма влияние върху професионалното й развитие и освен това ясно е декларирала роднинската връзка.

„Възразявам срещу това да бъда свързвана с действия и бездействия, приписвани на баща ми Величко Адамов в последните години. Това, което ми е известно, е, че моят баща никога не е бил обвиняем. Не бих допуснала да бъда поставена в ситуация, в която да се изисква от мен да заклеймявам баща си публично”, заявява Адамова.

„Не познавам Красимир Георгиев и научих за съществуването му от медиите. Доколкото ми е известна възрастта му, той е бил дете, когато аз съм станала съдия”, коментира тя.

Колегите й я защитиха

32 съдии от АССГ и 84 съдебни служители се подписаха под декларация в защита на съдия Аглика Адамова.

„Репутацията й на магистрат е безупречна. Защитена е с дългогодишна добросъвестна и почтена работа като съдия . Противопоставяме се на опитите да бъде дискредитирано името й и авторитета на българския съд”, пишат авторите на декларацията.

Освен тях, подкрепа за атакувания магистрат изразяват и още 19 съдии, голяма част от които – от Върховния административен съд.