АБВ води разговори с половин дузина партии за коалиция за участие в изборите за Европейски парламент. Това съобщи днес във Варна председателят на сдружението Георги Първанов. Той отказа да назове кои са тези формации, защото по думите му "натискът е много силен".

Първанов посочи, че на евроизборите АБВ ще участва със своя листа като коалиция с други партии, но сдружението няма да се регистрира като политическа сила.

„БСП загуби с това ръководство поредица от избори – централни и местни. БСП ги губи, без никой да пречи”, коментира още президентът Първанов (2002-2012). „Всички ние консолидирано и единно сме подкрепяли и сме агитирали, и за ръководството, и за съответните кандидати. Единството може и да е необходимо, но не е достатъчно условие да печелиш избори. Ако на ”Позитано” не разберат това, никога няма да спечелят избори”, допълни той.

Според Първанов „кръгът Пеевски е символ на задкулисието в България”.

Той изрази мнение, че изборната агитация трябва да се провежда на официалния за страната език, както е разписано в Конституцията. „Повдигането на този въпрос създава остро етническо напрежение и този, който си играе с етническата карта, рискува етническия мир в страната. Допускам, че ще се постигне договореност – сделка, и въпросът с агитацията ще се реши. ДПС и без това агитира на турски език по време на своите масови събрания”, каза Георги Първанов.