„АБВ подкрепя номинацията на ген. Румен Радев за кандидат-президент”, заяви лидерът на партията Георги Първанов по време на пресконференция.

Ген. Радев беше предложен за обща лява кандидатура от БСП.

Първанов уточни, че в дискусията са участвали над 25 души, като по-голямата част от въпросите са били към ген. Радев. „Това е номинация и кандидатура на широка лява, патриотична, центристка коалиция, която вече в значителна степен се оформя”, каза лидерът на АБВ.

По думите му кандидатът на новата коалиция се очертава като фаворит на предстоящите избори. Лидерът на АБВ стигна и по-далеч в изказванията си, след като категорично заяви, че с кандидат като ген. Радев лявото „ще спечели президентските избори”. 

„Да сте ме чули да казвам на предишни избори, че ще спечелим? Не съм го казвал. Казвал съм, че ще се представим, убедително, достойно, добре и всякакви други нюанси. За първи път в тази кампания заявявам ясно и категорично, че ние се борим за победа и с кандидат като генерала ние можем да спечелим тази победа”, допълни Първанов.

„Целя се към всички българи, които мислят за една България, здраво стъпила на своите национални интереси”, заяви ген. Радев пред журналисти. Той поясни, че ще работи за страна, което е лоялен член на НАТО и Европейския съюз.

„Няма значение от кого е дошла кандидатурата на ген. Радев, защото всички политически лидери на партиите, които го подкрепят, ще носят своята отговорност за нея”, каза Първанов.

АБВ и БСП сега трябва да решат кой да бъде техният кандидат за вицепрезидент.  

От БСП настояват този пост да бъде зает от Илияна Йотова, а АБВ вероятно ще настояват за проф. Андрей Пантев.

По време на пленума на левицата на „Позитано” №20 са се чули и гласове против новата коалиционна формула. Според някои АБВ превзема БСП отвътре.

Смятате ли, че левицата ще има успех с общия си кандидат на президентските избори?