Пряка връзка между искането на ДПС за предсрочни парламентарни избори и интересите на ГЕРБ откриха в АБВ. Оттам отбелязаха още, че политическата инициатива през последните месеци е оставена в ръцете на Движението.

„ДПС очевидно решава кое кога да се случи, времето зависи от тях – те определят момента. Странно е, че Лютви Местан в рамките на две или три седмици започна да говори за промяна на програмата, след това мина през промяна на правителството и сега стигна до предсрочни избори. Не знам какво се промени за тези две седмици в позициите на ДПС, но е очевидно, че те тръгнаха на политическо действие, което е пряко в интерес на десницата на България”, коментира Ивайло Калфин пред агенция „Фокус”.

„Свикването на предсрочни избори сега на практика е в услуга на тези, които спечелиха последните. Това са ГЕРБ, ДПС, „България без цензура” и ще бъдат много трудни за БСП, тъй като БСП няма да има възможност да представи нещо ново на избирателите си, да поправи политиките си”, каза още той.

Според Румен Петков предложението на Лютви Местан идва като „ясен резултат от стоплянето на отношенията” между Движението и партията на Бойко Борисов. Той даде за пример срещата „на кафе” между двамата лидери в Кърджали.

Петков открои и серия от ясни индикатори, които очертават неспособността на правителството да ръководи държавата, сред които енергийният сектор и липсата на резултати.

По думите му изходът е в диалога, включително в лявото политическо пространство, където да се откроят национални приоритети и мерки за стабилизиране на страната. Той също подкрепи идеята за предсрочни избори.