Президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов, бившият силов министър Румен Петков и Кирил Цочев от АБВ започнаха преговори с Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова от ГЕРБ в рамките на консултациите за формиране на парламентарно мнозинство и правителство.

Това е и финалът на първия етап от срещите на спечелилата изборите партия с останалите участници в 43НС. Бойко Борисов трябва да се включи в разговорите от понеделник.

Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова ще се срещнат с представители на последната парламентарно представена сила, след като в рамките на изминалата седмица проведоха срещи с БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Среща не се състоя единствено с "Атака" поради отказ на Волен Сидеров да преговаря без присъствието на камерите и журналисти на самата среща.

След края на първия кръг от консултации на база постигнатото съгласие с част от политическите сили от ГЕРБ ще изберат с кого да проведат нови разговори, които да доведат до съставянето на правителство.

До момента подобни срещи изглеждат най-вероятни с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. След 7 часа преговори с първите, ГЕРБ поискаха гаранции за това, че дясното обединение ще остане единен субект и критикуваха поведението на някои негови представители.

Хората на Бойко Борисов постигнаха значително по-голямо разбирателство с ПФ.