Софийският апелативен съд (САС) намали размера на обезщетенията, които лидерът на "Атака" Волен Сидеров дължи на премиера Бойко Борисов за клевета, съобщиха от съда.

На първа инстанция Борисов поиска от Сидеров 200 000 лв. или по 50 000 за всяка една от четирите клевети: Борисов е "покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки";  Борисов "е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за наркотрафик"; Борисов "е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от контрабанда" и Борисов "е получил "поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява".  

За първите две клеветнически твърдения Софийски градски съд (СГС) осъди Сидеров на 100 000 лв., т.е по 50 000 лв., а за вторите две по 40 000 лв. Така общата сума, която Волен Сидеров трябваше да заплати беше в размер на 180 000 лв. 

Отделно от това националистът беше осъден да плати 25 хил. лв. на лидера на ГЕРБ за твърдение в интервю пред в. „Монитор”: „Има сериозни данни, че точно с тези самолети, както и с военни, са изнасяни огромни количества пари, в кеш – въпросните потоци от пари, и са внасяни по банкови сметки в Ливан. Това са го правили Цветанов и Борисов лично и чрез техни подставени лица – Пашата, Каратиста и други”.

Решенията на СГС бяха обжалвани от Сидеров. Резултатът е, че присъдените обезщетения са намалени от апелативната инстанция от 180 хил. лв. на 50 хил. лв. и от 25 хил. лв. на 20 хил. лв. Така общата сума, която Сидеров ще трябва да заплати на Борисов, е 70 000 лв. за петте клевети вместо постановените от СГС 205 000 лв. 

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

След първото съдебно решение премиерът коментира: "На пръв поглед сумата, която Сидеров трябва да ми изплати, изглежда голяма, но вредите за репутацията ми, която съм градил цял живот, са много по-големи”.