43-тото Народно събрание вече е разпуснато. Финалните политически равносметки в пленарната зала се превърнаха в начало на предизборната кампания на партиите.  

Точно в 11 часа 43-то Народно събрание беше официално разпуснато. Председателят на парламента Цецка Цачева удари последния звънец, а след това народните представители си направиха традиционната семейна снимка на парадния вход на парламента.

На стълбите днес депутатите не се сбогуваха, а само си казваха довиждане за кратко, защото се оказа, че почти всички се виждат отново на депутатските банки.

Въпреки че до последно се колебаха дали да говорят на финала, всички бяха провокирани от острия тон на БСП.

„Това беше провал, две загубени години, които върнаха България назад”, е оценката на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък поднесе букет на председателя на парламента Цецка Цачева. „За всичко, което изтърпяхте от трибуната и което е недостойно”, уточни той.

След като двете големи партии кръстосаха шпаги, в размяната на остри реплики се включиха и останалите, всеки по своите си теми.

„Часовникът на ДПС върви наобратно и отброява края на живота на протурски партии”, заяви Валери Симеонов от ПФ.

„Задава се моделът на недовършения мандат, два пъти получаване доверие и два пъти го предавате”, посочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

На финала Цачева се сбогува с колегите, отчитайки, че около този парламент не е имало заграждения и полиция.

Депутатите излязоха и за фамилна снимка на стълбите на парламента.

Имаше и селфита за сбогом. Повечето депутати бяха сигурни, че няма да напуснат политиката и пак ще влязат в парламента, но не всички.

Независимата Ана Баракова например запази за себе си какво ще прави оттук нататък. „Животът не е само в Народното събрание”, каза пък депутатът от ПГ на ГЕРБ Методи Андрев.

Някои депутати ще видят отново парламента отвътре само след два месеца, а други - никога повече.  

Парламентът опустява за малко повече от два месеца. Изборите вече официално са насрочени за 26 март.