Управляващият орган на ОП "Транспорт" е идентифицирал 4 рискови проекта – ж.п. проектите Септември – Пловдив, Първомай – Свиленград, в пътния сектор е натрупано закъснение в изграждането на Лот 1 и 2 на "Марица" и 2 и 4 на АМ "Струма".

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов при изслушване за изпълнението и текущото състояние на ОП "Транспорт 2007 – 2013" и програмирането на ОП "Транспорт 2014 – 2020" година.

Двата железопътни проекта са определени като рискови поради забавеното им стартиране в резултат на обжалване на тръжните процедури.

За пътните проекти Папазов информира, че има уверение на АПИ, че Лот 2 на АМ "Марица" ще завърши тази година, а Лот 1 в края на тази или началото на следващата. Очакванията са, че Лот 4 на АМ "Люлин" също да завърши през 2014 година и Лот 2 през следващата.

„По време на проведеното заседание на Комитета на наблюдение како управляващия орган, така и представителите на ЕК бяха уверени от бенефициентите АПИ и НКЖИ, че всички проекти ще завършат в периода на допустимост в настоящия програмен период”, каза още Данаил Папазов.

По двата проекта за разширение на столичното метро са построени 13 метролинии с 13 метростанции. В процес на рехабилитация са общо 260 км жп. линия, над 125 км автомагистрали, 35 км първи клас пътища, заяви министърът на транспорта. „Със завършването на третия етап от разширението на метрото, в експлоатация ще бъдат въведени нови 7.6 км метролинии с 7 метростанции”, допълни той.

„Целият бюджет на ОП „Транспорт 2007 – 2013 година” е предоставен под формата на безвъзмездна финансова помощ. Извършените плащания към бенефициентите вече са в размер на 60% от бюджета на програмата. Сертифицирани и поискани за възстановяване от ЕК разходи са над 858 млн. евро или 53%. През този месец подготвяме нов сертификат, с който декларираните разходи пред ЕК ще надхвърлят 917 млн. евро, само дял от ЕК. Прогнозата ни до края на тази година сертифицирани пред ЕК разходи да достигнат 75%, над 1.2 млрд. евро”, посочи Данаил Папазов.

Той допълни, че 115 проекта по ОП „Транспорт” са одобрени, като 21 са инвестиционни. „Големите проекти над 50 млн. евро са 11. ЕК е одобрила формулярите за кандидатстване на 10 от тях. В резултат на изпълнението на одобрените проекти са рехабилитирани над 240 км железопътна линия, изградени са 140 км, автомагистрали, новоизградени и рехабилитирани са над 40 км първи клас пътища”, каза Папазов.