Правилата при използването на Авиоотряд 28 от премиера Бойко Борисов и министри до Разград за откриването трибуна „Моци” на стадион „Лудогорец арена” са спазени. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски, който отговори на въпрос на депутата Георги Кадиев по време на парламентарния контрол.

Кадиев попита министъра целесъобразно ли е да се използват бюджетни средства за откриване на трибуна на стадион и как ще се въведе отчетност и прозрачност при използването на Авиоотряд 28.

Авиоотряд 28 изпълнява полети със специално предназначение, така че в конкретния случай правилата за използване на самолета са спазени, коментира министърът.

"Нямам такива вменени функции да преценявам целесъобразността на полетите на министър - председателя, но считам, че е важно да присъства на конкретни събития, чието изграждане е финансово подпомогнато от държавата, какъвто е случаят със спортното съоръжение", допълни Московски.

Той уточни, че общата стойност на полета до Разград и обратно е 2 052,22 лв. според предоставена от генералния директор на Авиоотряда справка.

Съгласно устройствения правилник на Авиоотряд 28 полетите стават след писмена заявка с подробното описание на всичките им параметри.

За последните 2 години в Авиоотряда са извършени множество проверки на цялостната дейност и на мен като министър не ми е известно да са констатирани липси на документи за полети и на пътници на борда на самолета, отбеляза Московски.