2/3 от симпатизантите на ГЕРБ не биха гласували за партията, ако Бойко Борисов я напусне, сочат данните от социологическо проучване за предизборните нагласи на Института за модерна политика.

Едва 35% заявяват категорична лоялност към управляващата партия. За сравнение, твърдите симпатизанти на БСП са близо 85%. Само 15 на сто от левите избиратели биха подкрепили нова партия на председателя на левицата Сергей Станишев.

Ако изборите за 42-ро Народно събрание бяха днес, 63% от анкетираните заявяват, че биха отишли до урните, а при такава избирателна активност шест формации биха преодолели 4-процентната бариера за влизане в парламента.

За ГЕРБ биха гласували почти 25% от всички избиратели, за БСП - 19,3 на сто, за ДПС - 5,5%, а Движение „България на гражданите" на Меглена Кунева печели 4,8% от гласовете на избирателите.

„Атака" и коалицията на РЗС с Веселин Марешки печелят по 2,7%. СДС биха получили 1,7 на сто от гласовете на всички избиратели, ДСБ - 1,5 на сто, а НДСВ – едва 1%.

Социолозите уточняват, че е рано да се установи какъв ще е ефектът върху електоралните нагласи след конференцията на ДПС с нападението над Ахмед Доган.

От института правят и уговорката, че при по-слаба избирателна мобилизация и при по-голямо участие на твърдите партийни ядра депутатски места биха могли да получат и други политически сили, извън посочените шест.

През декември на най-високо персонално одобрение се радва президентът Росен Плевнелиев (47,6%), следван от премиера Бойко Борисов (близо 39%) и лидера на БСП Сергей Станишев (почти 24%).

Социолозите са тествали и нагласите на хората по каква тема би могъл да се произведе референдум. Седем от десет интервюирани смятат, че по-скоро трябва да има референдум по темата дали гражданите да могат да отзовават депутати, общински съветници и кметове, ако са обвинени в корупционни престъпления, напуснали са листата, от която са избрани, или са в конфликт на интереси. Почти 15% споделят обратното мнение.