18 стотинки струва всяка една от бюлетините за избор на президент. План сметката предвижда цената на вота "2 в 1" утре да излезе близо 50 млн. лв.

Снимка: bTV

1,4 млн. лв. струва целият тираж на бюлетините за президентския вот. Отпечатването на въпросите за националния референдум излиза 1,1 млн. лв.

Основната част от разходите за изборите са за хората, които организират изборния ден и тези, които ще обработват резултатите.

Член на секционна комисия получава еднократно от 48 лв. до 64 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Все още не е ясно колко средства допълнително ще бъдат необходими след извънредните промени в изборния кодекс.

Снимка: btvnovinite.bg

 Дора Ненинска  участва в провеждането на изборите у нас вече 26-а година. Сега ще бъде председател на секционна комисия в „Младост”. Казва, че местните избори са най-сложни, и се надява тази година да има повече търпение у всички.

Съставите на секционните комисии вече са попълнени и макар че има много замени, отлив заради кошмарната нощ от „Арена Армеец” не се наблюдава.

„Сега сме успокоили членовете нас екционни комисии по време на нашите обучения, че считаме, че „Арена Армеец” няма да се повтори”, подчерта Жана Иванова - председател на 23 РИК – София.

Според специалиста по избори Михаил Константинов, за да се избегне хаосът от миналата година, членовете на СИК трябва да внимават повече при попълването на протоколите.  

„Миналата година в София 90% от протоколите бяха сгрешени. Компютърът не може да приеме грешен протокол и той бива връщан на СИК да си го поправи и тя пак се връща на опашката”, заяви той, като посочи, че е имало случай на комисия, върната 40 пъти.

„Ако се повтори ситуацията от „Арена Армеец”, значи сме пълни олигофрени”, категоричен е експертът.

Очакванията му са, че още на сутринта след изборите членовете на секционните комисии да  си бъдат у дома.