Oтбелязваме 135 години от приемането на Търновската конституция. Това е първият закон, с който се регламентира държавността в България след Освобождението. В Народното събрание се проведе тържествено заседание.

„Учредителното събрание е било пред разпадане и провал. Но волята да успеят в името на България надделява. тя е Конституцията на свободата”, заяви председателят на НС Михаил Миков.

„Днес сами загърбваме демократичните ценности и норми. Нека не забравяме нито за миг, че не служим само на партиите, а на народа и неговото бъдеще. Петко Каравелов е казал: „С партия се идва на власт, но за партия не се управлява.” Трудно ни е да приемем, че е казано преди век”, каза зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева.

Снимка: БГНЕС

„Политическото нагаждачество не е изобретение на българския преход. Още тогава се определят консерватори и либерали. Откриваме примери за толерантност, но и груби препирни, които надхвърлят днешните нрави в парламента”, заяви Сергей Станишев.

Според Лютви Местан ни трябва катарзис и модерна институционална култура, на която да се развива функционално гражданско общество.

По думите на Пламен Орешарски пък е важно да пази независимостта, върховенството на закона и свободата . „Днес забравяме защо съединението прави силата. Институциите изгубиха доверието на хората. Наш дълг е да го върнем”, каза още премиерът.