120 000 лв. е уместният праг за отнемане на незаконно придобито имущество, който трябва да залегне в новия закон. Това заяви по БНР Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

"Направихме анализ на новия закон за отнемане на незаконно придобито имущество и стигнахме до извода, до който стигна и ЕК, а то е, че законът има нужда от някои ревизии. Правилна е констатацията, че наистина прагът, който е поставен, а той е повече от 250 000 лв. несъответствие, е изключително висок. Той е изключително висок не само за България, но и за европейските страни като цяло", подчерта Георгиев.

По думите му, комисията внесла в Министерство на правосъдието предложение да бъде намален прагът на 120 000 лв. "От комисията са направили анализ какви са разходите на едно семейство за 10 години, говорим за издръжка на едно семейство, за храна, за дрехи. Сумата е около 100 000 лв. Ние преценяваме, че тази сума няма да я търсим от лицата. Слагаме 20 000 лв., за да сме сигурни, че търсим само имущество, което не е послужило за преживяване на едно семейство. Ако не бъде свален прагът, изпускаме ключови дела", посочи още експертът.

Според ЕК, КОНПИ е един от държавните органи, където се отчита слабо подобрение на работата. Смесените комисии са една много успешна инициатива и в доклада на ЕК за корупцията също е била посочено като позитивна инициатива, изтъкна Георгиев.

За делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов той коментира, че комисията работи от сравнително скоро. Георгиев увери, че когато са готови резултати, е готов да ги съобщи.