Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на шестима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България.

Шестимата са: Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалмпиев и Красимир Томов.

Във връзка с тази информация от Съединените щати служебният премиер Стефан Янев е разговарял по телефона с помощник- държавния секретар по политическите въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд, заявиха от правителствената пресслужба.

Нюланд е информирала българския премиер, че съгласно закона  „Магнитски“ са в ход санкционни действия по отношение на трима български граждани и 64 юридически лица, а други трима ще бъдат обект на по-ограничен санкционен режим. Мерките се прилагат в контекста на усилията за ефективна борба срещу корупцията в България.

От българското Външно министерство посочват, че върховенството на закона е в основата на демократичния процес и в отношенията с партньорите и съюзниците си България споделя убеждението, че борбата с корупцията следва да бъде безусловен принципен и практически приоритет.

От правосъдното министерство се въздържат от коментар, както и от Mинистерството на финансите. Оттам обясниха, че ще коментират, след като излезе официалното съобщение на държавния департамент на САЩ.

По информация на bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е разговарял с посланика на САЩ Херо Мустафа, но не е било свързано с наложените от САЩ санкции. Засега от партията нямат коментар за санкциите.

От „Демократична България“ заявиха, че санкциите на САЩ са „присъда“ срещу прокуратурата.

„Тези санкции от страна на САЩ отразяват разбирането на новата американска администрация, че тя трябва да отговори с приятелски жест на промените, които се случват в България Това е действие на американското правителство, което отчита действията в България, на българското общество и нетърпимостта му към корупцията. Трябва да приветстваме действията на американското правителство“, коментира Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

От ДПС, чийто депутат беше Делян Пеевски, отказаха коментар.

В социалните мрежи председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова написа: „Като зелена светлина и подкрепа за по-решителна борба с корупцията в България. Изтича времето, което институциите имат, за да покажат незабавни резултати в изтръгването на корупцията. Ако не го направят, прогнозирам мрачна политическа есен“.