Вторият работен ден на 44-тото Народно събрание беше увенчан с политически и парламентарен трус в ДПС и разпит на служебния премиер Огнян Герджиков от депутатите.

Дългогодишният депутат от Движението за права и свободи Камен Костадинов напусна Народното събрание, но остава в ръководството на партията.

Причина за това стана избраният с преференция 9/9 Ангел Исаев, който отказа да се оттегли от депутатската банка. Костадинов обяви, че поема отговорност като водач на бургаската листа на партията, откъдето влезе Исаев.

На мястото му влиза дългогодишният депутат от ДПС Дурхан Мустафа.

Днес се състоя и спешно изслушване на служебния премиер Огнян Герджиков заради подозрения и обвинения за чистка във властта.

И ГЕРБ, и опозицията искаха да знаят колко са уволнените и назначените, с кого Герджиков консултира решенията си и с кого не.

Самият той призна, че за да отговаря на въпросите на депутатите е прекратил посещението си в Кърджали и се е готвил цяла нощ.

От парламентарната трибуна Герджиков защити кадровите си промени и заяви, че лично той не е уволнил нито един човек от Министерския съвет, а 22-мата областни управители и 27 техни заместници са били освободени заради нажежената политическа обстановка преди изборите.

Другата седмица президентът Румен Радев започва консултациите за новия кабинет. Първи по низходящ ред в понеделник са „Воля”, следвани от ДПС и Патриотите.

Във вторник консултациите ще започнат с БСП и по-късно същия ден – с ГЕРБ.

Тогава ще бъде уточнена и точната дата за връчване на мандата.