По-малко от два дни преди първото заседание на новия парламент - без яснота около формирането на мнозинство. Не се наблюдава сближаване между основните политически сили, достатъчни за излъчване на кабинет, а подреждането на политическия пъзел изглежда все така трудно.

На този фон бяха лансирани имена на кандидати за бъдещ председател на Народното събрание, чието гласуване наблюдателите определят като знаково дали е възможен компромис в 48-oто Народно събрание.

От ГЕРБ-СДС официално ще предложат Росен Желязков да заеме поста, а от "Продължаваме промяната" също имат предложение в лицето на Никола Минчев. Очаква се "Възраждане" също да предложат кандидат за председател. От "Демократична България" обясниха, че ще решат на заседание на парламентарната си група кого да подкрепят за председател.

„С всички сме готови на конструктивен диалог. Това, че някой не разчитат обществените нагласи, че не разчитат вота на хората е за тяхна сметка. Но трябва да има диалог, трябва да има разговори, защото хората очакват от нас решения. В противен случай отново отиваме на избори“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„ГЕРБ трябва да бъде държан далеч от изпълнителната власт, както и ДПС. В момента да пуснете ГЕРБ в изпълнителната власт е като да оставите дете само в сладкарница. Това ще се случи. Това, което гледахме 12 години. Заради това и ГЕРБ драпа толкова да се добере до изпълнителната власт“, заяви Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

БСП също ще издигне своя кандидатура за председател на Народното събрание, обяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Кой ще е кандидатът им от „Позитано" 20 ще кажат утре. Неофициално – това ще е Кристиан Вигенин, който в 47-мия парламент също водеше заседания, но като зам.-председател.

„Смятам, че съм най-подходящият кандидат. Очаквам да получа подкрепа от всяка една ПГ, която иска един малко по-различен начин на ръководство на парламента", коментира Петър Петров от "Възраждане".

Подкрепа от "Възраждане" няма да дадат на нито един от другите кандидати. А какво ще е решението на "Демократична България" ще стане ясно утре.