На фона на изявленията на Владимир Путин, че руските власти не стоят зад отравянето на опозиционера Алексей Навални, у нас руски граждани получават политическо убежище.

Ивайло Везенков ни среща с един от поддръжниците на опозиционера, който намира спасение у нас, докато е преследван в родината си.

Снимка: bTVЕвгений Чупов, съпругата му и четирите им деца идват на почивка в България, но остават като бежанци. Те са сред първите руснаци, на които страната ни дава политическо убежище.

„Не просто подкрепях Навални, но имах свое гражданско движение в квартала“, разказва той, а съпругата му Екатерина Чупова добавя, че в един момент разбират, че за тях ще бъде опасно да се върнат в Русия.

В родината си Евгений е задържан няколко пъти, за последно това се е случило два дни преди да пристигне в България преди две годнии. Разказва, че в затвора е бит. Сдружението му се борело за безплатни паркоместа в квартала. Бил е обвиняван в организиране на протести и раздаване на агитационни материали.

Раздавал е около 500 от вестниците на Навални за седмица.

„Нашата страна има голям опит с репресиите и се надявах, че хората имат памет и няма да позволят на властите да действат така“, заяви Екатерина.

Снимка: bTV


Според доклада на европарламента за отношенията ЕС – Русия Москва репресира политическата опозиция и атакува защитници на правата на човека.

Битката им за убежище у нас обаче не е била лека. Получават отказ от Държавната агенция за бежанците на първата си молба за статут. Следва обжалване пред съда. В крайна сметка делото е прекратено, защото агенцията оттегля своя отказ. Така Евгений и семейството му остават законно в България.