Ден след частичните местни избори в Мъглиж - политическа престрелка между победители и победени. Поводът - съмнения за контролиран вот чрез гласуване с цветни маски.

След като стана ясно името на новия кмет на Мъглиж - доктор Душо Гавазов от ГЕРБ, вторите по резултат - "Изправи се.БГ", нарекоха победата Мъглижгейт, защото, твърдят, че вотът е бил контролиран с избиратели в четвърта секция - с оранжеви маски.

„Те са влизали с предварително раздадените маски, гласували са и след това са излизали, и са оставяли на едно и също място въпросните маски. Същите са били преброявани от организаторите на вота и вероятно след това са изпълнявани договорките, които предварително са направени“, заяви Мая Манолова.

От ГЕРБ контрираха: оранжевото не е техният цвят:

„Един от основните претенденти - Златко Острешев, и госпожа Мая Манолова, която през цялата кампания се разхождаше до него и поръчваше оранжеви маски за изборния ден, всъщност се оказа, че официално не е регистрирана в коалицията, която подкрепя този кандидат“, заяви Пламен Йорданов, областен координатор на ГЕРБ в Стара Загора.

„Аз членувам в политическа сила, която харесва синия цвят, и моите плакати бяха в синьо. Друг кандидат беше оцветен в оранжево“, обясни кметът на Мъглиж Душо Гавазов.

В секцията право на глас са имали 770 души. По случая започна проверка.

„Материалите са докладвани на Районна прокуратура - Стара Загора след извършване на проверка. Не са задържани граждани във връзка със сигнала“, заяви Стоян Стоянов, директор на ОД на МВР.

Частични избори за кмет се проведоха вчера и в смолянската община Баните. Там на балотаж отиват кандидатите на ДПС и ГЕРБ.