„Поли Гергушева се завърна на екран година след раждането на сина си. Благодарна е на екипа на bTV за гласуваното й доверие да води късните емисии на bTV Новините. Казва, че това й е детска мечта. Красивата млада жена е изключително земен човек, избрала е съвсем осъзнато откровено да говори за личния си живот. Благодарна е, че има дете Еднорог, което учи с личен пример. Татко му я стимулира да си вярва и да се развива.“ Така редакторът на вестник „Всичко за семейството“ Пепа Йорданова резюмира срещата си с новата водеща на емисиите в 23:00 ч. по bTV – Поли Гергушева. В интервюто си от първа страница на актуалния брой на печатното издание, журналистката разказва множество любопитни неща от професионалния си път, новата роля на водеща на новини и семейството си.

Имаше ли изненада, когато ви предложиха да се върнете на работа вече като водеща на новините?

- Определено бях изненадана и то приятно. Няма да крия, че нашият първоначален план с мъжа ми Борис беше да остана по майчинство почти две години и да се върна на работа от септември тази година. Но да бъда част от екипа на bTV Новините е огромна чест и привилегия. Това е нюзрумът с най-високо доверие в България и си давам сметка, че имам поредна възможност за професионално израстване. Такова предложение не се отказва. Въпреки това, ще издам, че помолих ръководството да прояви търпение, така че малкият да стане на годинка и да проходи, за което съм искрено благодарна на Антон Хекимян, Веселина Петракиева и екипа на bTV, защото останах техният избор. Сега от мен зависи да оправдая доверието им. За широката аудитория може би продължавам да съм журналист и водещ, но за мен е съвсем различно. Отговорността е различна, поведението е различно, аудиторията е различна. Наистина е нещо ново за мен, което изключително много съм искала. Вярвала съм, че ще ми се случи един ден.

Каква е идеята на късните новини в 23 ч.? Надграждат ли централната емисия?

- Централната емисия в 19 ч. е част от телевизионния праймтайм, когато по-голямата част от зрителите са у дома и се информират за всичко случило се у нас и по света. Нюзрумът на bTV се развива непрестанно и от миналото лято удължихме централната емисия с 10-минутен сегмент, който след 20 ч. предлага актуални събеседници, ексклузивни репортажи и репортерски включвания, благодарение на което зрителите имат възможност да проследят още по-задълбочено събитията от деня. Късните емисии са неразделна част от цялостния процес по информиране на зрителите и предлага както обобщение на случилото се от деня, така и поглед към новините в развитие - всичко най-важно от последните минути и актуална информация от водещите теми от всички точки на света.

Бяхте ли готова да се отделите от Борис?

- Не го приемам като отделяне. Ние продължаваме да сме заедно през деня, а вечер, когато татко му се прибере от работа, отивам аз. Така че той е непрекъснато с родителите си. Бабите също са винаги насреща, когато ни се налага, и сме им много благодарни. Времето прекарано с Боби, е безценно и прекрасно, въпреки това, като всеки човек, имах нужда да общувам повече с хора, да говоря на различни теми и да излизам от рутината на майчинството. Аз съм доста организирана и умея да разпределям времето си така, че да не липсвам нито на малкия, нито на татко му.

Новинарството предполага следене на доста голям обем от информация, успявате ли?

- Ако кажа да, може и да ви подведа. В момента все още търся баланса между домашните задължения, времето, прекарано с детето, и времето за четене на актуалните новини и подготовката за късните емисии на bTV Новините. Но в крайна сметка това е ежедневната борба и раздвоение на всяка работеща майка - дали дава най-доброто от себе си и у дома, и в работата. Може би звучи странно, но се радвам на спокойствие, когато отивам в телевизията. Вечер е най-прекрасното време да си в нюзрума. След като мине централната емисия, всичко утихва, голяма част от колегите си отиват. А ние се наслаждаваме на тишината и на възможността да си свършиш работата по най-добрия начин. Само при извънредни събития суматохата се връща, но наистина това е най-спокойното време. Може би в известна степен съм късметлийка, че в момента мога да работя късно вечер. Някак си човек има възможност да се концентрира повече. Когато около теб има десетки колеги, които горят в това, което правят, човек може да се разпилее. Поне при мен е така, винаги съм обичала спокойствието и тишината.

Стига да ви остава време да се наспивате.

- За момента успявам. Когато приключи късната емисия в 11:30 по най-бързия начин гледам да се прибера вкъщи и да си легна. Най-силната ми мотивация за това бързане е, че в 8 часа някой трябва да стане. (Смее се)

То добре, че е в 8.

- За щастие имам фантастично детенце, което спи 12 часа през нощта, не е имало колики, не е имало никакви проблеми, с каквито голяма част от родителите се сблъскват. Общо взето, имаме детенце Еднорог. За който всички говорят, но никой не е виждал. Е, моето е такова. Освен това яде всичко, не е злояд. Може би единственото, което ни създава грижи до този момент, са типичните детски болести. Но те тепърва започват и предстоят, особено догодина, когато трябва да тръгне на ясла. По-скоро ни „кове“ търпението в момента.

Колко голям стана Борис?

- Сега ще направи година и два месеца. В един момент си казвам: "Ох, на мама бебето" и в следващия го гледам как тича наоколо и разбирам, че вече е малко момче. Все повече неща разбира, все повече ни изненадва. Осъзнаваме, че разбира много повече, отколкото предполагаме. Фантастичен е!

Как Поли Гергушева попада в телевизията? Кои са учителите й в професията? Красотата пречи или помага? Амбициозен родител ли е? Пази ли личния си живот от светлините на прожекторите? Как релаксира и какви са амбициите й? Отговорите на тези и още въпроси може да прочетете в актуалния брой на в-к „Всичко за семейството“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!