Държавата плаща 15 млн. лева, за да обезопаси токсично химическо вещество в частния завод „Полимери“ в Девня. Той фалира преди пет години, но на територията му има огромно количество опасни отпадъци.

Какви рискове крият те?

В резервоарите на завода има близо 3000 тона трихлоретан, които при инцидент могат да предизвикат невиждана екологична криза в района.

Снимка: bTV

Съоръженията са изградени преди близо 30 години, като временен вариант, за съхранение на токсичното вещество. Според специалистите то може да престои вътре още максимум година.

Снимка: bTV

Преди 1989 г. в „Полимери“ работят над 3000 души. В момента от завода е останало само токсичното вещество. Заради пробиви на резервоарите няколко пъти в последните години в Девня беше обявявано бедствено положение.

Снимка: bTV

„По-голямата част от количеството, което е тук, е произведено след приватизацията, т.е. от фирмата, която е стопанисвала „Полимери“, обясни областният управител Стоян Пасев.

През 1998 г. „Полимери“ е приватизирано от дружеството на бизнесмена Николай Банев.

Днес премиерът Бойко Борисов определи тази приватизация като разбойническа.

„Всичко това е разграбено, а собствениците му имат мерцедес и майбах. Активите отиват за частниците, а вредният отпадък и утилизацията остава за данъкоплатеца. Добре ли е?“, попита той.

Снимка: bTV

„Заводът влиза в несъстоятелност с активи от над 200 млн. Вероятно някой много сериозно е заблудил премиера Бойко Борисов. Количеството трихлоретан е същото такова, каквото е било, когато е приватизиран заводът“, каза по телефона за bTV Евгения Банева.

Преди години в завода е имало скъпа инсталация за утилизация на трихлоретан, купена по време на социализма за милиони долари. Тя обаче така и не е пусната.

„И те, с цялото си нахалство, я продават в Румъния. Вземат и от нея парите и ни оставят само това“, каза още Борисов. Той заяви, че е убеден, че главния прокурор ще направи така, че разследването за ограбването на завода да не се води вече срещу неизвестен, а „срещу известен“ извършител.

Сега държавата плаща милиони, за да обезвреди отпадъка в Западна Европа и после ще си търси парите.

„Ще се наредим на опашката на всички кредитори“, прогнозира Пасев.

От фирмата изпълнител са гарантирали, че всичкият трихлоретан ще бъде обезвреден за 10 месеца. Очаква се дейностите по обезопасяването на веществото да започнат до 2 – 3 месеца.

Вижте и видеото: