Полицията задържа баща и син за нападението над униформен в Ихтиман. Двамата мъже остават в ареста за 72 часа, съобщиха от прокуратурата. Повдигнати са им обвинения.

Синът дърпал и скъсал униформата на полицейски служител при РУ Ихтиман, след което нанесъл удари в лицето му.

Неговият баща също е обвинен за това, че е употребил сила спрямо полицейски служител. По време на инцидента той го дърпал за униформата, скъсал пагоните и джоба й и му нанесъл удар в лицето. С действията си бащата целял да осуети извършването на полицейска проверка на сина му.

Районният съд в Ихтиман ще разгледа мерките им за неотклонение.

Инцидентът с нападението над полицай стана преди два дни. Тази сутрин в Ихтиман бяха изпратени полиция и жандармерия. 

Междувременно министърът на вътрешните работи Валентин Радев осъди нападението над униформени в Ихтиман. Аз също съм възмутен, коментира той пред журналисти в парламента. Не може и обществото трябва да свикне никой да не си позволява да посяга на длъжностно лице, още по-малко на тези от полицията, посочи Радев.

Тези хора трябва да въвеждат ред и когато върху тях се посяга, се посяга и на държавността, каза той.

Вътрешният министър е разпоредил проверка на клиповете, показващи как задържан в Районното управление в Ихтиман е принуждаван вероятно от полицейски служители да извършва определени действия. Аз също гледах клиповете и съм възмутен, разпоредих на главния прокурор да се направи проверка откога са тези клипове, кой е присъствал и след това да се вземат мерки, добави Радев.

Днес при акцията в Ихтиман бяха арестувани четирима души, които впоследствие бяха освободени

По-рано директорът на областната полиция Георги Григоров уточни, че те нямат връзка с арестуваните баща и син, които са обвинени за нападението над униформени.

Четиримата арестувани днес са оперативно интересни, каза Григоров. Той увери, че няма напрежение в града и всичко е спокойно.

Старши комисар Георги Григоров съобщи, че във връзка със смъртта на 65-годишния мъж се водят следствени действия и че върху него не е оказвано никакво насилие. Полицаите не са имали никакъв физически контакт, само визуален. Никой не е влизал, не е имало никакво насилие, категоричен беше той.

Проверката и акцията на жандармерията се прави по стари случаи. Всички издирвани лица са открити и задържани. Издирването на оперативно интересните лица няма нищо общо с побоя над униформените отпреди два дни, обясни и началникът на РПУ – Ихтиман главен инспектор Лъчезар Колев.