Служители на полицията извършват проверка по сигнал в Софийския университет, УНСС и Техническия университет в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Причина за акцията са финансирани с бюджетни средства ремонти на общежития. С две постановления през 2020 г. и 2021 г. последното редовно правителство е дало първо 68 млн., а след това – още 10 млн. лева на държавните ВУЗ с база за настаняване на студенти с цел подобряване на битовата общодостъпна и социална среда.

„С цел използване на осигурените бюджетни средства, с писмо от МОН е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите – изпълнители“, пишат от МВР.

Затова и от „Икономическа полиция“ са изискали от университетите необходимите документи, свързани със сключени договори, гаранции, плащания и извършена дейност, както и с начина на проведените процедури.

От силовото ведомство подчертават, че в последните два дни няма посещения на територията на вузовете, свързани с изборния процес.