Полицията в Харманли разследва смъртта на двуседмично бебе. То е било докарано в болница в безпомощно състояние. Стана ясно, че няколко общопрактикуващи лекари отказали да го запишат като пациент. 

Детето постъпва в хасковската болница по спешност в тежко състояние. Лекарите не успяват да го спасят, а аутопсията показва недохранване и тежка инфекция. Съмненията на медиците са, че за бебето не са полагани достатъчно грижи. Според роднините обаче не е така. 

Снимка: btvnovinite.bg

Това е третото починало дете на семейството, което живее във фургон в промишлената зона на Харманли при изключително лоши хигиенни условия. На два пъти детето е било преглеждано по спешност от лекар, но медиците отказвали да го поемат като пациент.  

Със случая се зае регионалната лекарска колегия, откъдето ще разследват  дали отказът  на лекар е довел до  влошаване на здравословното състояние на детето. 

„Тук не става въпрос за отказ от преглед, а за отказ от поемане на ангажимент в дългосрочен план”, поясни д-р Николай Колев – председател на регионалната лекарска колегия в Хасково.

В Харманли проблемът с недостига на лични лекари е системен.