МВР въвежда извънредни мерки за сигурност за първия учебен ден. Униформени и цивилни полицаи ще пазят децата на 17 септември. Въвежда се постоянно патрулиране на служители на реда около училища и детски градини в пиковите часове.

Снимка: btvnovinite.bg

Дни преди старта на учебната година са завършени ремонтите на парапети и боядисването на пешеходни пътеки около училищата. Проблемът с трафика обаче все още не е решен.

През 2017г. 4 деца са пострадали на първия учебен ден, а над 7000 шофьори са били глобени за нарушения около училищата. Правилата са нарушили и стотици пешеходци, и мотоциклетисти.

Снимка: btvnovinite.bg

От МВР признават, че основният проблем е разпространението на наркотици около училища. Към тях посягат вече 12-годишни деца. Ученици споделиха пред камерата на bTV, че униформените са безсилни към тази заплаха, защото дилърите са навсякъде, дори и сред децата.

„Пуши се предимно марихуана, но масово. А дилърите са навсякъде. Като хванат един, идва втори. Като хванат втория, идват още двама и това е един омагьосан кръг, който трудно се затваря”, посочи ученик от столично училище.

Снимка: btvnovinite.bg

“Ще засилим контрола и наблюдението във връзка с разпространението на наркотици около училищата. Надявам се да не го допуснем”, коментира Борислав Муеров от СДВР.

От полицията предупреждават, че ще правят проверки за продажби на алкохол и цигари на деца, както и хайки за непълнолетни по нощните заведения.

„По отношение на родителите – те ще бъдат санкционирани от 300 до 500 лв и като втора санкция от 500 до 1000 лв.”, посочи Георги Георгиев от ГДНП.

Системно ще се проверява дали около училищата се продават цигари и алкохол на деца. Глобите за търговците са от 2 000 лв. до 8000 лв. или затваряне на обекта за цяла година.