Полицията  проверява кмета на Хасково Добри Беливанов за това, че някой в негово отсъствие го подписва, без да е упълномощен за това. Сигналът е подаден от председателя на Общинския съвет Таня Захариева.

Скандалът между ГЕРБ и собствения им кмет в Хасково влезе и в дневния ред на Общинския съвет, днес се заговори за извънредни избори.

В отсъствието на кмета Добри Беливанов Общинският съвет упълномощи заместника му да го представлява. Беливонов трябваше да е на работа от днес, но пуснал молба за още един ден отпуск.

Най-разумният ход  в този момент е кметът да си подаде оставката моментално, Общинският съвет да се  саморазпусне, както предвижда законът, и след това думата имат хората – на поправителен, призова Георги Пеев от коалиция „За Хасково”.

Въпреки че се отказаха от кмета си, от ГЕРБ не бързат да го сменят и днес гласуваха без възражения всички негови предложения.

Кадруването по роднински в общината обаче вкара в обяснителен режим и председателя на  групата на ГЕРБ в Общинския съвет, чиято дъщеря е главен архитект в администрацията на Беливанов. „Въпросът с нейното назначение на 100% го отнесете  към г-н Беливанов, той лично е ходил в София, за да я покани”, каза Антон Иванов.

Роднина на Делян Добрев в местния парламент се закани да съди депутата Елена Йончева,  за клевета, че масово печелили обществени поръчки в общината.

„В крайна сметка това са едни разходи, които ще преценя дали да ги похарчим за адвокати, или да си организирам една екскурзия, тематична, например по стъпките на кмета”, отбеляза Даниел Гаргов, председател на комисията по бюджет в Общинския съвет на Хасково.  

Ваканцията на кмета в Монако приключва днес. Дали ще има нови избори, зависи от Беливанов, който се връща на работа в понеделник. Тогава той трябва да каже и дали напуска партия ГЕРБ, защото засега не е предвидено той да бъде изключен.

Скандалът „Кумгейт” се пренесе и в Народното събрание. От парламентарната трибуна депутатът от БСП Елена Йончева атакува опонента си от ГЕРБ Делян Добрев, че именно той кадрува в общината в Хасково. Тя призова за нетърпимост към политическата корупция.

В отговор Добрев се пошегува, че е повече съученик и съдружник с президента Румен Радев, отколкото с някои от цитираните от Йончева негови роднини.

Според депутатката местната власт била пълна с кумове, братовчеди и съученици на Делян Добрев.
“Днес във всеки един град има по един “суджук”. Това е моделът Хасково. Oбщината не е семейната маса, на която са седнали най-близките роднини, кумове и съдружници, където се разпределя бюджетът. Виждаме как един политик превзема незаконно една община”, каза Елена Йончева. 

Делян Добрев пък отново повтори, че скандалът е изкуствено създаден. „В тази ваша схема сте изпуснали президента Румен Радев. Знаете ли, че аз съм повече съученик с президента, отколкото със заместник-кмета Милена Трендафилова, защото аз и президентът сме учили в едно и също училище в Хасково, а с Милена Трендафилова никога не сме учили в едно и също училище. Във всяко едно министерство, във всяка една агенция и държавна структура имам съученици, защото аз съм учил в Математическата и в Езиковата гимназия в Хасково”, изтъкна Добрев.

И ГЕРБ, и БСП взаимно се обвиняваха, че местната битка е за печелене на поръчки за саниране.

Добрев отново напомни, че ГЕРБ са свалили доверието си от кмета на Хасково, а от над 240 работещи в общината едва трима са му близки.