Полицията в английския град Престън издирва фенове на футболен клуб "Левски". Причината са графити с расистки надписи и фашистки символи.

Престън е административен център на графство Ланкашър и е разположен на северния бряг на река Рибъл. Точно мост над реката е едно от четирите места в града, изрисувани с надписи на кирилица.

Нацистки символи, придружени с расистки надписи и думите "СОФИЯ ЗАПАД 1999" и "1914", предизвикаха остро възмущението на жителите на града и местната преса. В града живее неголяма българска общност.

„Ние реагирахме срещу това отвратително деяние, като сигнализирахме полицията, горд съм от реакцията на общността ни в рамките на часове, срещу това нетипично проявление на расизъм и дискриминация“, заяви Матю Браун, председател на общинския съвет в Престън.


България попадна в центъра на вниманието и покрай расисткия скандал по време на мача между България и Англия през есента.

Елена Владова живее в Англия над 7 години. Преди пандемията се е прибирала до България за всички важни мачове на футболния отбор. Тя е сред създателите на фен клуба на ,,Левски" на Острова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Подобни прояви носят негативи и петнят името на цялата синя общност. Недопустимо е да се случва, било то в Англия. Любовта към отбора се защитава на трибуните, на стадиона, а не чрез вандалщина“, смята Елена.

Надписите вече са премахнати, като полицията в графство Ланкашър потвърди за bTV, че издирва извършителите и ще ни информира, когато бъдат разкрити.

Представители на българската общност в Престън споделиха, че вандалският акт ги кара да изпитват неудобство, защото ги свързват с него. От националния клуб на привържениците на ,,Левски'' в България отказаха коментар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!