Все повече хора, употребили наркотици, сядат зад волана. За първите 6 месеца на годината са хванати близо 1800 дрогирани на волана. През цялата 2017 г. заловените са били малко над 2800 души.

Най-много водачи, употребили дрога, са заловени в София (209), следвана от Бургас (150), Пловдив (140) и Стара Загора (100). Дерегистрираните коли заради шофиране с наркотици са 713.

Най-често обаче дрогираните шофьори се разминават само с административна глоба заради смекчаващи вината обстоятелства при разглеждане на делата.

Само за месец в района на Бургас са заловени 36-ма дрогирани на волана.

Снимка: bTV

„Тестовата касета, сега която ще извадя, се натърква хубаво между венеца и бузата , и се взема слюнков материал и по което вече апаратът отчита за наркотични вещества или техните аналози за употреба на водачите”, обяснява технологията на теста пътният полицай Марио Маринов.

Снимка: bTV

Дрегерът връща между 4 и 48 часа и обхваща широк спектър от наркотични вещества. Скоро и метадонът ще бъде сред тях. Все по-трудно е обаче за полицаите да преценят само на вид дали шофьорът е употребил дрога.

„Това, което беше през 90-те години, че можем да разпознаем един човек по вида и облеклото, че е наркоман, вече го няма. Нещата са коренно различни. Хора с доста добър външен вид могат да употребяват без да се знае”, коментира Петьо Петков от сектор „Наркотици” към СДВР.

Снимка: bTV

В интернет вече се продават вещества, за които се твърди, че неутрализират тестовете. Специалистите обаче предупреждават, че освен безполезни, разтворите са и опасни за здравето.