Протестиращите полицаи разпънаха палатка пред Народното събрание. Най-големият полицейски синдикат се възмути от казуса с обвързването на детските надбавки и увеличението на заплатите на хората в МВР.

Премиерът увери, че не е така и не противопоставя различни структури в държавата.

Синдикалната федерация на служителите в МВР продължава да настоява за до 30% увеличение на възнагражденията.

Заплатите в МВР като „свинско със зеле“

Протестната палатка ще бъде пред парламента до петък вечерта. В ситуация на COVID пандемия, полицейският синдикат започна протестa си с изложба, посветена на работата на полицията на първа линия. 

„Заплатите в МВР са като свинско със зеле – за едни е зеле, за други е свинско, но масово служителят с полицейски правомощия взима 960 лв. основна заплата“, коментира зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Преди дни от ГЕРБ посочиха в мотивите си, че с отказа от помощи за всяко дете се освобождава ресурс от 205 млн. лв., с които да се осигурят пари още 5% върху планираното 10-процентно увеличение на заплатите в МВР и добавки към заплатите на лекари, медицински сестри и санитари на първа линия.

„Колегите са много гневни. Станахме заложници в нещо, което не искахме да се получава. Едни справедливи искания, които имаме, за да получим нещо управляващите решиха, че ще го вземат от децата да го дадат на нас“, коментира зам.-председателят на СФСМВР Вергил Христов.

Отговорът на властта 

От днешното изявление на премиера и финансовия министър стана ясно, че увеличението на заплатите в МВР не е свързано с детските надбавки. „15-процентовото увеличение на  запалатите не е свързано с детските. Те бяха осигурени от преструктуриране на разходите по централния бюджет“, обясни финансовият министър Кирил Ананиев.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Премиерът добави, че по никакъв начин не трябва да се противопоставят структури. „Ценим работата на МВР. Да, не са 30% като в другите организации, но там бяха ниски заплатите. Затова го направихме лятото. Върви ли добре икономиката и догодина – ще компенсираме и колегите от МВР. Тия месеци трябва просто да преодолеем тази криза“, заяви Борисов.

По-рано днес националният полицейски синдикат също излезе с позиция, в която иска увеличение на възнагражденията от минимум 40%.