Два столични квартала са под специален режим. Във "Факултета" и "Филиповци" има повече заразени с COVID-19 това налага допълнителни мерки, обявиха властите.

От утре във "Факултета" ще има полицейски патрули, а хората там ще излизат само срещу декларация от работодател и по други уважителни причини, стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова.

"Нямаме, ние, COVID-19 в квартала. Защо говорят, че в квартала има много болни, къде са тия болни? Ние не ги виждаме. С маска не се движиме, ние не се плашиме".

Така посрещнаха новината за извънредните мерки във "Факултета". Повечето са с маски, но струпването на големи групи продължава.

Започна и спешна дезинфекция с по-силни разтвори на местата със струпване на хора - спирките, площадите и конкретни адреси.

"По-рискови са като адреси или пък такива, където има контактни, които в момента са под карантина, както и на места, където е възможно доста хора да се струпат", обясни Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община.

Започна и спешно изследване на хората с PCR и бързи тестове, първите резултати се очакват утре.

"Не, все още няма пропуски, но има засилено полицейско присъствие и засилено присъствие от РЗИ, последните няколко дни непрекъснато работят колегите много усилено", заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

На този фон здравният министър обяви, че променят досегашната практика - да се изследват само хората със симптоми и контактните на тях.

"Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем населението на България. Имаме тестове, 20 хил. PCR-и, очакваме още дарения от много граждани и организации", каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Освен София - в Смолян и Кюстендил също са посочени като огнища на заразата, предупредиха от Националния оперативен щаб. В Смолян има нови двама заболели, а в Кюстендил - шивашки цех със 7 носители на вируса. От местната власт обаче се изненадаха от изнесените данни и обявиха, че такова огнище при тях няма.