Полицейски акции днес имаше в районите на Благоевград, Велико Търново, Бургас, Враца и Русе. Акцент на акциите е купуването на гласове.

Също така обаче се проверяват и сигнали свързани с битовата престъпност, лихварството и наркоразпространението. Задържани бяха над 20 души, повечето от тях за престъпления различни от търгуването с вот. 

В Благоевград акцията започна рано сутринта. Униформените проверяваха адреси и автомобили. Само за първите два часа - бяха задържани четирима души по подозрение, че търгуват с гласове, а всички те са познати на полицията.

Акция имаше и в Търновско.

"По всички линии по отношение на конвенционалната престъпност, по отношение на икономическата престъпност, по отношение на евентуално сигнали за изборни престъпления“, заяви ст. комисар Димитър Машов, директор на ОДП МВР-Велико Търново.

КПП-та бяха разположени на входовете и изходите на няколко квартала на Горна Оряховица и Велико Търново. По време на проверките униформените заловиха шофьори, употребили алкохол.

Полиция и жандармерия окупираха и ромския квартал "Победа" в Бургас. В една от къщите униформените задържаха мъж с голямо количество синтетичен наркотик – така нареченият "друсан чай". 180 пакетчета, готови за продажба.

"Тъй като  доста хора от квартала се изхранват с обикаляне по казаните, това е стандартното оправдание: "Намерих го изхвърлен до казана", обясни Стамат Христов - началник на участък "Победа" към Първо РПУ-Бургас. 

В Сунгурларе се проведе акция срещу лихвари и дървосекачи. Стигна се до арест.

Общинският съветник Алтънай Халил, който беше арестуван по време на акция срещу купения вот в Кърджали, остана в ареста за по-малко от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, а задържането на Халил предизвика остра реакция на съпартийците му, които за кратко блокираха полицейското управление.

Акциите срещу купуването на гласове ще продължат до деня на вота.