Седем души, сред които и полицай, са задържани при акция срещу трафик на мигранти. По информацията на bTV задържаният служител на МВР е жандармерист и е оказал съдействие на разследването.

От прокуратурата уточняват, че служителят на МВР е разпитан в качеството на свидетел.

По оперативна информация заловената снощи група е прекарала нелегално хиляди хора от 2018 г. досега, предимно от южната ни съседка. Разследването е започнало преди 4 години. 

Това е едно от 25-те досъдебни производства, за които главният секретар на МВР е сигнализирал и Висшия съдебен съвет.

От държавното обвинение съобщават, че разработката е на ДАНС под наблюдение на Специализираната прокуратура, а "към привличане на лица в качеството на обвиняеми, се пристъпва след събиране на достатъчен обем от доказателства за съпричастието им към престъпната дейност".

По информация на МВР групата е ръководена от сирийски гражданин.

Обискирани са девет адреса, в София е задържана и група мигранти. В мащабната операция са участвали ГДБОП, "Гранична полиция", "Вътрешна сигурност" в МВР и ДАНС.

С прокурорски постановления като обвиняеми по делото са привлечени 6 лица. На три от тях е наложено задържане за срок до 72 часа, на един е определена мярка за неотклонение „подписка“. Едно от обвинените лица изтърпява ефективна присъда във Федерална република Германия за друго престъпление, а за друго - сирийски гражданин, е установено, че е извън страната и е обявено за издирване, съобщават от Специализираната прокуратура.