Засилена полицейска охрана по морските курорти в началото на лятото. Около 1000 униформени от цялата страна и от чужбина ще бъдат на морето на смени.

В Слънчев бряг в една от най-охраняваните зони в курорта от началото на лятото плажът и крайбрежната алея са осветени нощем и това дава възможност за пренасочване на патрули във вътрешните алеи. И това лято джебчийското нашествие от цялата страна се очертава най-сериозният проблем в курорта.

Снимка: bTV

От сутринта арестът в Слънчев бряг е пълен. Последните задържани – англичанин, буйствал и нападнал полицаи, и джебчийки.

"След като ги освободим, на другия ден пак са навън. Гледат жертвата да е употребила алкохол, да е неадекватна, да не помни. Това се прави с цел да не може впоследствие да се направи разпознаване", обясни Живко Даскалов - директор, РУП – Несебър.

"В пикови моменти се бутат в хората. Професионален инстинкт имаме, личат си на пръв поглед, като ги видим още", сподели Красимир Нанов – велополицай.

Снимка: bTV

Красимир и Петър от Пазарджик са в първата смяна командировани полицаи. За 12-часовите дежурства навъртат десетки километри на колело.      

Командированите полицаи са настанени в хотели в района и получават по 20 лева за храна на ден. 

"Нощния труд продължава да се заплаща по 25 стотинки на час към настоящия момент, което е обидно ниско, тъй като работата в тъмната част на денонощието е доста тежка", обясни Петко Радев – нач. група "Охрана на обществения ред" – РУП- Несебър.

Снимка: bTV

Шестте полицейски кучета в участъка са получили подкрепление от двама свои колеги от Пловдив. Нарядът им ще започне в 10 вечерта.

"Патрулираме предимно по най-тъмните и силно затревени места, където е трудно проходимо за човешки крак, защото ако успее някой да ми избяга, докато викна: Стой!, защото те обикновено бягат, там се справя кучето”, разказа Иван Ангелов - старши полицай, РУП – Несебър.

И докато при четириногите избор няма заради тежките дежурства и неатрактивното заплащане, кандидат-полицаите за морето с всяка година намаляват.

От 1 юли в командировка по морето идват и полицаи от чужбина. За първи път това лято ще дежурят патрули от Германия, заедно с техни колеги от Полша, Чехия и Румъния.