Полицаи излязоха на протест навръх професионалния си празник – 5 юли. Те се събраха в градинката до сградата на МВР, за да изразят недоволството си от работата на своите колеги от дирекция „Правно-нормативна дейност”.

Според Синдикалната федерация на служителите в МВР полицаите продължават да са потърпевши от невъзможността на дирекцията да предложи на ръководството на министерството решение на проблеми, които засягат пряко професионалните им и икономически интереси.

„Протестираме, защото за пореден път стигнахме до там, че не може да се разберем с ръководството по наболели проблеми, които са натрупвани с години. Оказа се така, че служителите, които са на терен – тези, които реално работят и дават резултатите на това министерство – стават заложници на правно-нормативни норми, които пречат за социалния диалог и за това те да получат това, което реално са изработили“, обясни Вергин Христов, зам.-председател на синдиката.

За нощния труд работещите могат да бъдат компенсирани с максимум 96 часа платен отпуск в годината. Според тях обаче те са крайно недостатъчни.

От синдиката оспорват и решението на правителството заплатите в системата да се увеличат с 10%, вместо това настояват вдигането им да е с равна сума за всички.

„С дирекцията имаме различия за това как те да поднасят на министъра информацията”, коментира още той и определи част от становищата като „подвеждащи и манипулативни”.

По думите на Христов диалогът с министъра на вътрешните работи е активен и той е запознат с исканията полицаите.

Ако в близките дни обаче не се стигне до решение, от синдиката обясниха, че ще продължат с регионални протести и дори с национални.

От ръководството на МВР не коментираха. По-рано през деня министър Маринов благодари на колегите си за "осъзнатия избор да бъдат част от МВР."