София Прайд е празненство на различието между хората. На Софий Прайд огромна част от хората не се чувстват комфортно, че определено малцинство бива преследвано поради специфично свое качество, не се чувстват комфортно в общество, в което живее омразата.

Затова те идват да подкрепят ЛГБТИ хората в правото им да имат личен живот и да са равноправни български граждани. Това каза в предаването „Тази събота” Пол Найденов, първият българинът, който открито признава че е интерсекс.

„Всички сме различни, просто т.нар. гей двойки много по-лесно се таргетират, много по-лесно е да посочиш някого и да го превърнеш в обект на омраза. Да си различен е основна обществена ценност, защото сексуалната ориентация е съвсем малка част от нашата идентичност, но точно заради нея тези хора биват преследвани”, каза още Пол Найденов.

Той обясни, че при раждането си е бил определен от лекарите като жена.

Интерсекс хората се раждат се с биология, която е различна от традиционната. За нас нашата биология не е въпрос на избор, каза Пол.

„Това, което в последствие се случва с интерсекс хората е плод на нуждата на обществото да стандартизира – телата ни. Според проучвания около 2% от хората се раждат с някаква форма на интерсекс. Т..е около 2% от нашата популация са нормализирани, което е огромно чисто.”.

Той смята себе си за щастливец в някакъв аспект:

„Но има много случаи, в които с цел осигуряването на щастливо детство интерсекс децата прекарват по 7-8 години в болници в непрекъснати операции”.

Много дълго време Пол се бори в личната му карта да пише мъжко име.

„Това е аспект от моята идентичност. То не ме прави по-малко самия себе си. За съжаление, борбата за хора като нас е начин за оцеляване. Ако не се борим, нямаме никакъв шанс да бъдем себе си. За мен мъж или жена е просто социална роля. Аз себе си не бих се определил като мъж или като жена, но поради липса на друга опция, трябва да се дефинирам като едно от двете.

Пол има жена и две деца на 9 и на 13 г.

„Децата не се нуждаят от обяснение на различното, те те обичат такъв, какъвто си, те те приемат като родител, не ти задават въпроса какво си. Те нямат всички тези предразсъдъци и  са безкрайно чисти и отворени същества, които приемат нещата от живота такива, каквито са. Една от огромните отговорности на родителите е да възпитат децата си да приемат различието”.

Трудно ми е да приема, когато някой се опитва да вменява невъзможност за отговорно родителство на определена група от хора. Огромна част от твърденията които слушам, че гей двойките искаме да осиновяваме нечии деца. В България около 60% от децата са родени извън брак, данните бяха, че 30% от тези деца не познават поне единия от родителите си.

И в един момент, когато ЛГБТИ двойките искат припознаване на брачно равенство, огромната част от хетеросексуалното мнозинство не иска брак и не изпитва вътрешната нужда да дефинира семейството си, коментира Пол Найденов.

Любовта между родители и деца е най-важната семейна ценност. Много по-лесно е да се фокусираме върху това да мразим някого, вместо това хората да се обичат един друг, допълни той.