Сбогувахме се с Кралицата на българската комедия. Стотици дойдоха на поклонението на Стоянка Мутафова в Сатиричния театър в столицата. 

Там Стоянка Мутафова игра до лятото на тази година. В нейна памет в театъра ще има стол с името й.

Тя почина на 6 декември – Никулден, след продължително боледуване.

Снимка: bTV

Неизчерпаемата енергия на 97-годишната актриса спечели сърцата на няколко поколения с ролите си в театъра, киното и телевизията.

Загубихме и изпратихме Стоянка Мутафова на два църковни празника - св. Николай Чудотворец и зачатието на св. Ана - майката на Богородица.

Това съвпадение е проява на житейската ирония - голямата актриса не беше никак религиозна, а напротив  - суеверна.

Снимка: bTV

Витална, силна, висока по дух и ръст, Стоянка Мутафова за първи път стъпва на сцената и остава там, за да разсмива поколения наред. Но и да държи безпощадното оръжие на сатирата винаги наострено.

В  Сатиричния театър  червени цветя украсиха паметта за Стоянка Мутафова.

Снимка: Ладислав Цветков

“Стоянка е жива, Стоянка е театър и ние ще я обичаме, докато ни има”, каза актрисата Татяна Лолова.   

„Образована, витална, голяма актриса, голяма приятелка, чешит, тя беше и в живота като на сцената”, сподели Богдана Карадочева, певица

„9 години от живота ми тя беше като моя майка, и в сериала, и на сцената. Паметта е нещо, което ни липсва в днешно време и според мен загубихме едно национално богатство”, каза Любо Нейков, актьор.

Снимка: bTV

В сериала "Столичани в повече" Мутафова за последен път си партнира с Георги Калоянчев. В една единствена сцена той играе нейната голяма, но неосъществена  любов. 

„Стояна ще си остане един гамен в съвсем красивия смисъл на думата и широко скроен човек, каза Васил Найденов, певец.

„Човек не се разделя лесно с такава фурия като нея. Такъв пример за емоционалност и за професионализъм е нещо, което не се ражда всеки ден”, сподели Калин Сърменов, директор  на Сатиричния театър.

Снимка: bTV

Белият ковчег понесе Стоянка Мутафова към вечността.

Председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов също се поклони пред Стоянка Мутафова и предложи  да се създаде Парк на славата. А върху морени от Витоша да се изпишат имената на емблематични творци и общественици - практика, отдавна позната в Европа.