Последният филм, в който участва легендата на българското кино и театър Емилия Радева - "Светецът светкавица", ще бъде прожектиран в нейна памет на 30 и 31 май в кино "Влайкова" от 19 часа.

С едноминутно мълчание преди началото на прожекцията ще се засвидетелства уважението и обичта към Емилия Радева, която озвучава един от възловите моменти във филма "Светецът светкавица" на Ангел Бончев.

Тя се превъплъщава в ролята на майка Макария, която през 1950 г. намира мощите на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. "Светецът светкавица" представя живота и дивните чудеса на един малко познат светец у нас - Ефрем Нови.

В лентата участват десетки хора, докоснати от светеца светкавица, както е известен св. Ефрем в Гърция и Румъния. Филмът преобръща представите ни за чудеса и вяра.

Емилия Радева почина на 11 май - 12 дни, преди да навърши 91 години. Тя бе обичана актриса от поколения българи. Известна е с ролите си във филмите "Матриархат", "Иконостасът" и "Сиромашка радост", както и в сериала "Дом за нашите деца".

През 2003 г. е наградена с орден "Стара планина" - I степен за приноса си за развитието на българското изкуство и култура. През 2013 г. получи "Аскеер" за цялостно творчество.