За първи път пред зрители беше показано съкровището от Калиакра. Имането, открито преди 2 години и известно като Татарската плячка, от днес гостува на Двореца в Балчик.

Преди две години по време на традиционните разкопки на нос Калиакра, екипът ръководен от доц. Бони Петрунова открива ценно съкровище. Съкровището беше заровено под пода на татарска къща в малко глинено гърне. Макар и малко обаче, то съдържа близо 1000 ценни находки, а всяка находка разказва история.

Това са апликации, катарами, копчета, обеци, пръстени, сребърни и златни монети.

"Това малко гърне са оказа пълно с изключителна информация, защото всеки от предметите, от тези почти 1000 предмета, разказва толкова много неща“, каза доц. Бони Петрунова, директор на НИМ и ръководител на разкопките.

Като осемте златни венециански монети досега не са откривани при археологически разкопки. Те принадлежат на петима от дожовете на Венеция. Според експерти една от тях  струва 1 млн. евро там, където има търгове на ценности в Европа.

"Всичките предмети са представителни, много скъпи, с голяма стойност и за времето си, и сега. Това означава, че те не случайно са събрани, няма как да са събрани доброволно", добави доц. Бони Петрунова.

"Този, който е събирал това съкровище, при всички положения не се е отличавал с изключителен хуманизъм. Но пък ние трябва да бъдем задължени на него, че той ни е трезирал това съкровище и ни е оставил едно послание - вижте, в края на 14 век ние живяхме по този начин", обясни д-р Хитко Вачев, рецензент на книгата „Съкровището от крепостта Калиакра“.

Изложбата "Татарската плячка" ще остане в Балчик до края на октомври.

Разкопките на Калиакра ще бъдат подновени отново следващата седмица, а какви артефакти ще открият археолозите, предстои да видим.