Жителите на смолянското село Арда са поискали от Министерството на земеделието, храните и горите разрешение за отстрел на проблемната мечка, която тормози селото.

Снимка: bTV

„Миналата година идва малка мечка, обаче напролет дойде голямата с 2 малки. И тъкмо отварям сутринта вратата и те  - пред мен. Останах като гръмната“, разказва Хайрия Мойсенова.

Снимка: bTV

„Притеснява ме, защото може да нападне не само овцете, но и за нас е опасна“, признава Елмира Шукреова, която е собственик на стадо овце.

Малко след 01:00 часа тази нощ мечката, заедно с едно от малките, отново нападат селски обор, намиращ се в една от последните къщи на селото, близо до гората.

Предишния ден кафявата мечка нахлува в двора на семейство Тютюнарови и убива 2 от овцете в обора.

Снимка: bTV

„Огъната ми е вратата на къщата, може ли да не ме е страх, какъв човек трябва да съм“, казва потърпевшият Хари Тютюнаров.

За да се справят с проблема от местната управа поставят електрически огради и фотокапани. Преди 2 седмици специалисти залавят, приспиват и преместват мечката в друг район. Тя обаче се връща отново.

Снимка: bTV

„Тя е преместена, доколкото съм информиран, с едно от малките и е съвсем нормално да се върне да търси другото. Решението е трайно преместване в някой отдалечен парк“, обяснява инж. Венцислав Фурлански - директор на Регионална дирекция на горите, Смолян.