Черноочене осъмна със стотици гуми, подготвени за палеж, нарязани гуми на училищни автобуси, горящи кофи за боклук и счупени стъкла на кметства в четири села. Вандализмът вероятно е свързан с изборните резултати.

И четирите села в общината избраха кметовете си още на първи тур.

Гумите, близо 500 на брой, са били струпани пред този малък  автосервиз. Изтъркаляни са на пътя и са подготвени да бъдат превърнати в клади. Неясна причина е възпряла извършителите. Ако бяха запалени, е имало риск сградите в центъра да изгорят до основи. 

Зам.-кметът на Черноочене Ферхат Ферхат заяви, че щетите са само върху общинската собственост.

Снимка: btvnovinite.bg

Децата от селата не успяха да стигнат до училище днес, защото четирите автобуса, които ги извозват останаха по капли. Собственикът на транспортната фирма допълни, че по превозните средства са хвърляни и коктейли „Молотов”. 

Погромът доведе до политическа престрелка между ДПС и ГЕРБ. Както и взаимни обвинения, кой стои зад вандалския акт.

Снимка: btvnovinite.bg


„Ние ги знаем, това са децата на кандидатите на политическа партия ГЕРБ –
понеже недоволстват, за това, че не са ги подкрепили”, коментира избраният за кмет на община Черноочене от ДПС Айдън Осман.

„Моето дете си е семейно, беше си вкъщи, заедно сме си легнали. Някой го е направил от тях. Що не питате него, лично неговия син, дали си е бил вкъщи. Може и той да го е направил, защо не”, отговори кандидатът за кмет на ГЕРБ за община Черноочене Ниязи Раиф.

Снимка: btvnovinite.bg

От полицията в Кърджали заявиха, че не трябва да се правят изводи за политически нюанси в престъплението. От МВР допълниха, че става  дума за криминално престъпление, с което е ангажиран целият полицейски ресурс. 

Вандализмът е станал в малките часове на нощта. На метри от полицейското управление.  Обект на вътрешна проверка е защо дежурният екип не е реагирал. Районната прокуратура в Кърджали е образувала досъдебни производства за унищожаване и повреждане на чужда собственост.