Масово партиите не могат да изберат районните комисии по места. Законът им дава право след консултации помежду си да определят кой каква длъжност да заеме там. Това обаче се оказва невъзможно и се налага Централната избирателна комисия да решава кой ще организира гласуването.

По данни на ЦИК от 31 района само в шест партиите са постигнали съгласие за състава и ръководството на комисиите. В Пловдив - област ГЕРБ и БСП не се разбират кой да застане начело на 17-та РИК.

„За мен е просто учудващо как една политическа партия, която е на трета позиция в Пловдив - област с едни 13%, при 30% спечелени гласове от ГЕРБ, може да претендира за председателското място“, каза Георги Мараджиев, областен координатор на ГЕРБ - Пловдив. 

БСП е партия с традиции и има претенции за ръководно място в състава и в ръководството на 17-ти МИР. Имали сме и председатели, и секретари в миналото“, каза Манол Генов, бивш депутат от БСП

Според ЦИК на финала тяхната намеса ще е неизбежна.

„До 10 февруари всички решения за назначаване на състави на РИК ще бъдат приети. Те встъпват в длъжност от 11 февруари и започват своята работа“, каза Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

От утре пък партиите вече ще могат да се регистрират за участие във вота.

Изборите в чужбина

Изборите в чужбина ще бъдат с два милиона лева по-скъпи от предсрочния вот през октомври миналата година. Те ще се проведат в над 750 секции, каза министърът на външните работи.

Гласуването зад граница на 2 април ще струва около осем милиона лева на държавата, а не шест, както беше миналата есен. Причината за увеличението са нарасналите цени на стоки и услуги.